© 2023 by UNITINNO. Proudly created with Wix.com

ANZIHE WORKSTATION

鞍子河保護區宣教中心

CHENGDU, SICHUAN

​四川成都

2011

PROJECT DATA

​项目指标

SYSTEM

New Bud Composite System

 

COMPLETION DATE

2011.7

CONSTRUCTION PERIOD

Superstructure 34 days

Foundation & landscape 20 days

TOTAL FLOOR AREA

260 sqm.

(Indoor 210 sqm, Paved area 50 sqm.)

CAPACITY

3 multi-function floors, 2 toilets, service and storage space

COMFORT

A full insulated envelope, optimised daylight and ventilation

EQUIPMENT

LED lighting

EARTHQUAKE RESISTANCE

(Mercalli Intensity Scale) Degree VIII

PROJECT TEAM

​项目团队

ARCHITECT

Zhu Jingxiang, Xia Heng, Nelson Tam

DESIGN TEAM

Zhang Dongguang, Kong Dezhong, Han Guori

TECHINICAL SUPPORT

Yan Chuanwei, Ou Wannian, Liu Bing, Gao Peng

PROJECT ASSISTANT

Peng Qiang, Kam Ka Man, Wu Hongyu,

Wang Yamei

MANUFACTURER

3 factories (CD)

BUILDER

Yahgee Modular House Corporation Ltd., Chengdu Division

HELPER

30 student volunteers from Hong Kong and Mainland universities, staffs of the Nature Reserve

Anzihe Workstation is located at the junction of the plateau and the plain tectonic plate in the West of Chengdu, buildings in the natural reserve were damaged during the Wenchuan earthquake in 2008. Soon after the disaster, WWF Beijing and Chengdu have provided fundings for repairing the damaged workrooms and building a new education centre Anzihe Workstation.

 

Situated at the end of a road for entering the mountain with more than 20km long , the workstation is looming in a forest with tall pine trees. The grey massing is standing on the land which is 3 meter higher than the road. The white strips of the logo 'WWF' and the black rectangular icons of different rare animals are present at the white grey surfaces of the building, emphasizing the intention and purpose of this building. The whole building is lifted up with dot foundation which provides several benefits : reserving the natural landscape, reducing the damage to the land caused by the building, also receiving natural ventilation from the bottom side, and responding to the all year round humid environment in the valley with rich vegetations. Since the primitive land here always collects rainwater to form swamp, this lift-up operation is especially important in raining season.

To minimize energy used in transportation and utilize local timber resources, all prefabricated components are commissioned to local factories in Chengdu and Chongzhou nearby for manufacturing. During the construction period, local forestry workers have constructed a temporary cable car system for material transportation. After the completion of construction, they also builded the wooden platform in front of the building and the entrance pathway. More than 30 volunteers from university students in China and Hong Kong, also architects have taken part into the project during construction, they also experienced the long term impact of the Wenchuan earthquake in 2008 on the environment - the frequent landslides.

This workstation is the 4th application of the composite light-gauge steel system developed by Prof. Zhu Jingxiang, School of Architecture, CUHK. It brings with a new testing in formal aspect: development in structure for three stories, relationship between the interior layout and the structural arrangement, strengthening effect by the window components to the building structure. It also brings new experience in fabrications, organisation: design strategies on minimizing impacts by the building to the natural environment, localizing the prefabrication process, setting up temporary transporting system, and arrangements for off-grid construction work.