MEISHUI SCHOOL

云南大理陈碧霞美水小学新芽教学楼

DALI, YUNNAN

​云南大理

2011

PROJECT DATA

​项目指标

SYSTEM

New Bud Composite System

 

COMPLETION DATE

2011.4

CONSTRUCTION PERIOD

Superstructure 24 days

Foundation & landscape 40 days

TOTAL FLOOR AREA

359 sqm.

(Indoor 258 sqm, Covered area 101 sqm.)

CAPACITY

6 classrooms, 1 multi-function room, activity & storage spaces

COMFORT

A full insulated envelope, optimised daylight and ventilation

EQUIPMENT

Energy partially from wind turbine,

LED lighting

EARTHQUAKE RESISTANCE

(Mercalli Intensity Scale) Degree VIII

PROJECT TEAM

​项目团队

ARCHITECT

Zhu Jingxiang, Xia Heng, Kong Dezhong, Zhang Dongguang

TECHINICAL SUPPORT

Yan Chuanwei, Zhou Yi, Liu Yu, Chen Xiaoguo, Ou Wannian, Huang Yinwu, Simon Liu

PROJECT ASSISTANT

Peng Qiang, Kam Ka Man, Wu Hongyu,

Wang Yamei

MANUFACTURER

3 factories (SZ), 1 factory (CD)

BUILDER

Yahgee Modular House Corporation Ltd., Chengdu Division

HELPER

Gao Ya, Xie Qingtao, Tam Cheuk Ki, Liu Xiaoqing, Yang yang, Liu Xin, Cao Qingyan, Liu Wenjuan, Students and teachers of Meishui Primary School, Villagers of Meishui Village

Meishui School is located in Meishui Village, Dali, Yunnan. As the original school with timber-brick hybrid structure was required to repair and reinforce, there is a need for providing a better school for students. Miss Chan Bik Ha from Hong Kong has then decided to donate for constructing the new education building. The building is located at a new acquisition land outside the campus site. To fit with the site conditions, the building form is a linear one with single pitched roof facing to the South. The North elevation of the building is perceived as tall and large, so that when it is observed together with the existing building block, it provides a rich hierarchy of layering in the campus space.

This school is the third application of the composite light-gauge steel system developed by Prof. Zhu Jingxiang, School of Architecture, CUHK. Compare to Xiasi School and Dazu Study Hall, Meishui School has further development in various aspects: from single floor structure to double floor structure; from flat rectangular building mass with centering plan organization to linear, slender rectangular mass; from double pitched roof to single pitched roof; the randomness of the opening system is further strengthened; for to the site condition, terrain difference, existing campus site and village fabric, they are fully justified as resources in design and well articulated.

© 2023 by UNITINNO. Proudly created with Wix.com